Ispanaklı El Açma Börek
Malzemeler
- yarım su bardağı süt
- yarım su bardağı sıvıyağ
- yarım su bardağı yoğurt
- 2 adet yumurta (birinin sarısını ayırın)
- yarım paket kabartma tozu
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 silme yemek kaşığı tuz
- 4-4 buçuk su bardağı un
- oklava
- tercihen merdane
- açmak için yeterince un
- aralarına sürmek için:
- yaklaşık 3-4 yemek kaşığı tereyağı
- 4-5 yemek kaşığı sıvıyağ
- iç malzemesi:
- 750gr. ıspanak
- 2 adet orta boy soğan
- 3-4 yemek kaşığı riviera zeytinyağı
- arzuya göre salça veya 1 kase lor peyniri veya beyaz peynir
- tuz, karabiber
- üzerine sürmek için:
- yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
Yapılışı
- Sıvı malzemeleri hamur yoğurma kabına alın.
- Unu yavaş yavaş ekleyip yoğurmaya başlayın.
- Elinize hamur yapışmayacak kıvama gelene kadar un ilave edip, yumuşak ve pürüzsüz bir hamur elde edin.
- Hamuru tezgahınızın büyüklüğüne göre 6-8 parçaya ayırın bezeler yapın ve üzerine nemli bir bez örtüp 15 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
- Ispanakların köklerini kesip bol suda bekletip kumununn dibe çökmesini sağlayın.
- Tekrar birkaç kez bol suda yıkayıp iyice süzün.
- Soğanları soyup yemeklik doğrayın ve geniş bir tavada sıvıyağda soteleyin.
- İri doğradığınız ıspanakları ilave edip ıspanaklar sönene kadar kavurmaya devam edin.
- Kullanıyorsanız salça ilave edip biraz daha kavurduktan sonra tuz karabiberini ilave edip altını kapatı
- Bezeleri bol unlu tezgahta tek tek önce merdane ile açabildiğiniz kadar açın.Daha sonra oklava ile yapışmayacak kadar unlayıp sararak büyütebildiğiniz kadar açmaya devam edin.
- Katı ve sıvıyağı ufak bir tavada eritip açtığınız yufkaya sürün.
- Ispanaklı içten her tarafına bir miktar gelecek kadar serpiştirin.
- Kenarından rulo yapıp hafif yağlı tepsiye ister dolayarak, ister düz şekilde yerleştirin.
- Tüm bezeleri ve ıspanaklı içi bu şekilde bitirdikten sonra üzerine sürülecek malzemeleri karıştırıp sürün
- Isıtılmış 200C dereceli fırında altı üstü kızarana kadar pişirip sıcak olarak servis yapın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder