19 Ekim 2012 Cuma

Konsantre Erik suyu



Konsantre Erik suyu

Malzemeler
  • 2 kg. Kırmızı erik
  • 3 su bardağı şeker
  • Yeteri kadar su


Erik suyu nasıl yapılır?
  • Erikleri yıkayıp geniş ve derin bir tencereye alın
  • Üzerine çıkacak kadar sıcak su koyup altını yakın
  • Erikler yumuşayıp, çatlayana kadar pişirin.
  • Altını kapattıktan sonra, ağzını da kapatıp ılıyana kadar bekleyin.
  • Bu sürenin içinden erikler dibe çökecek ve suyu durulacak.
  • Erikleri suyuyla beraber, başka bir tencerenin içine  ince bir süzekten süzün.
  • Süzeğin ağzını bağlayın, yüksek bir yere örneğin mutfak dolabının kapağına asın.
  • Damla damla akana kadar bu şekilde süzülmesini sağlayın. Sakın süzeği elinizle sıktırmayın. Aksi halde erik suyu posalı olur.
  • Süzülen erik suyunu ocağa alın. İçine 3 bardak şekeri koyun.  Kaynamaya başlayınca üzerine biriken kefleri alın. Kef bitene kadar almaya devam edin ki, erik suyu parlak olsun.
  •  Meyve suyunu cıvık pekmez haline gelene kadar kaynatın.
  • Sıcakken şişe veya kavanoza koyup soğuyunca ağzını kapatın. Serin bir yerde muhafaza edin.
  • Bu şekilde hazırladığınız konsantre meyve suyunu en az 1 sene bozulmadan kullanabilirsiniz.

NOT: Eriğin posasını atmayın! Bu posayla enfes bir erik pestili yapılabilir
...............................................................................................................................
ERİK PESTİLİ
Malzemeler
·   2 kg. eriğin posası
·    1 su bardağı su
·    1 su bardağı şeker (damak tadına göre ayarlayın)
·    2 yemek kaşığı nişasta
Erik pestili nasıl yapılır?
  • Erik posasını ılıkken süzekten geçirin
  • İçine bir bardak su şeker ve nişasta katıp kaynayana kadar pişirin.( şekeri çok olursa pestil tatlılıktan dolayı rahat çıkmaz)
  • Temiz, geniş bir bezi güneş gören bir yere serin. Üzerine malezi yayın.(pestilin rahat çıkması için naylonsu bir bezi tercih edin)
  • Malezi bezin üzerine kalınca yayın.( Eğer ince yayarsanız, kuruduğunda  pestil daha da incelir ve rahat çıkmaz
  • Hava çok sıcak ve pestil sürekli güneş gören bir yerde ise sabahtan akşama kadar bu şekilde bekleyen pestilin ön yüzü kurumuş olmalıdır.
  • Pestili başka bir bezin üzerine ters çevirin ve diğer sabaha kadar arkasınında kurumasını bekleyin. Ben bir kaç saat sonra pestili altındaki bezle beraber çamaşır ipine serdim. Bu şekilde daha çok hava alıp kolayca kurudu

          Ertesi gün artık pestilimiz çıkarmaya hazır.

  • Şimdi pestilimizi yine bir bezin üzerine ters çevirin.
  • Arka tarafını sulu bir şekilde ıslattığınız bezle ıslatın.
  • Bir iki defa ıslatıp arka tarafının hafifçe yumuşamasını sağlayın.
  • Ön yüzün uç kısmından kaldırıp sivri bir alet yardımıyla pestili bezden ayırmaya başlayın. Geri kalan kısmını elinizle yapın.
  • Bu aşamada iki kişiyseniz işiniz çok daha kolay olacaktır 
  • Bezden tamamen ayrılan pestili, ters yüzeyi içe gelecek şekilde kısa kısa katlayıp makasla kesin.
  • İstediğiniz büyüklüklerde dilimler yapıp, dilediğiniz gibi tüketin.
  • İşte kendi ellerinizle yaptığınız enfes erik pestiliniz hazır!
  • Şükrünüz daim olsun dostlar!
(*) Malez: Pestilin muhallebi kıvamındaki halidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder