Lor Peynirli Çiğ Börek
Malzemeler
4 Su B. Un
1 Çay B. Yoğurt Suyu
2 Çorba K. Sirke
Tuz
Su
İç Harcı İçin:
1 Kase Lor Peyniri
1 Tutam Maydanoz
Kızartmak İçin:
Sıvıyağ
Hazırlanışı :Unu karıştırma kabının içine alıyoruz. Yoğurt suyu, sirke, tuz ve biraz su katıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuruyoruz.
İç harcı için, lor peyniri ve doğranmış maydanozu karıştırıyoruz. Hamurdan bezeler kopartıyoruz.
Hamurları yuvarlayıp tatlı tabağı büyüklüğünde(ince açılmalı,gevrek oluyor) açıyoruz. İçine iç harçtan koyup yarım ay şeklinde kapatıyoruz.
Kapatırken kenarlara biraz su sürüp daha iyi yapışmasını sağlayabiliriz. Börekleri kızgın yağda kızartıp servis ediyoruz.
.................................................................................................................
Çiğ Börek
Malzemeler (4-6 kişi için 24 adet)
hamuru için malzemeler;
- 4 su
bardağı un,
- 1 çorba
kaşığı yoğurt (tercihen)
- 1 çay
kaşığı karbonat (tercihen)
- bir
tatlı kaşığı (silme) tuz
- su
- 250 kg
kıyma
- 1 adet
soğan
- 1 çay
kaşığı tuz
- 1 çay
kaşığından biraz az karabiber
- ½ çay
bardak su
- maydonoz
Yapılışı:
- bir
kapta un, tuz su ilave edilerek kulakmemesi yumuşaklığına gelecek kıvama
gelinceye kadar karıştırılarak hamuru hazırlanır.
- diğer
kapta soğanlar rendelenerek, üzerine kıyma, tuz, karabiber ve su
karıştırılarak harç hazırlanır.
- meydana
gelen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak, yaklaşık 20 cm
çapında daireler oluşturulacak şekilde hamurlar açılır.
- hazırlanan
harç, daire şeklinde açılmış olan hamurun üzerine yarım ay şeklinde ince
bir tabaka halinde sürülür.
- hamurun
diğer kısmı harç sürülen tarafın üstüne kapatılarak, harcın dışarıya
akmaması için yarım ay şekline gelen çiböreğin kenarları bir tabakla yada
kapatma tırtılı ile kesilir.
- hazırlanan
çibörekler daha önce derin bir tencerede kızdırılmış (yaklaşık 2-3 su
bardağı) yağa atılarak, her iki tarafı da hafif pembeleşecek şekilde
kızartılır.
çiğböreğin bazı püf noktaları;
- varsa
şöyün kazanda ve kuvvetli bir ateşte pişirin
- harcı
biraz sulu olsa daha lezzetli olur, suyu akan çibörek makbuldür, bunun
için de harca yarım çay bardağı suyu bir kere ilave etmek yerine yaptıkça,
harcın suyunun azaldığını gördükçe su eklenirse çiböreklerin çoğu daha
sulu olacaktır.
- hamurlar
açılırken bir birine yapışmaması için unlamak gerekir. çiböreğin yağ emip
lezzetini kaybetmemesi için harç konulup kapatılmadan önce hamurun ununun
silkelenmesi kızarırken az yağ emmesini ve lezzetli olmasını sağlar.
- içine
harç konulduktan sonra, bekletilmeden, mümkün olduğu kadar kısa sürede
yağa atılıp kızartılmalıdır.
- ayranla
yenilmesi tavsiye olunur.
afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder