6 Ekim 2012 Cumartesi

Çiğ Börek



Lor Peynirli Çiğ Börek
Malzemeler

4 Su B. Un
1 Çay B. Yoğurt Suyu
2 Çorba K. Sirke
Tuz
Su

İç Harcı İçin:
1 Kase Lor Peyniri
1 Tutam Maydanoz

Kızartmak İçin:
Sıvıyağ


Hazırlanışı :Unu karıştırma kabının içine alıyoruz. Yoğurt suyu, sirke, tuz ve biraz su katıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuruyoruz. 
İç harcı için, lor peyniri ve doğranmış maydanozu karıştırıyoruz. Hamurdan bezeler kopartıyoruz.
Hamurları yuvarlayıp tatlı tabağı büyüklüğünde(ince açılmalı,gevrek oluyor) açıyoruz. İçine iç harçtan koyup yarım ay şeklinde kapatıyoruz.
Kapatırken kenarlara biraz su sürüp daha iyi yapışmasını sağlayabiliriz. Börekleri kızgın yağda kızartıp servis ediyoruz.

.................................................................................................................

Çiğ Börek

Malzemeler (4-6 kişi için 24 adet)
hamuru için malzemeler;
  • 4 su bardağı un,
  • 1 çorba kaşığı yoğurt (tercihen)
  • 1 çay kaşığı karbonat (tercihen)
  • bir tatlı kaşığı (silme) tuz
  • su
harcı için malzemeler;
  • 250 kg kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığından biraz az karabiber
  • ½ çay bardak su
  • maydonoz
 Yapılışı:
  1. bir kapta un, tuz su ilave edilerek kulakmemesi yumuşaklığına gelecek kıvama gelinceye kadar karıştırılarak hamuru hazırlanır.
  2. diğer kapta soğanlar rendelenerek, üzerine kıyma, tuz, karabiber ve su karıştırılarak harç hazırlanır.
  3. meydana gelen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak, yaklaşık 20 cm çapında daireler oluşturulacak şekilde hamurlar açılır.
  4. hazırlanan harç, daire şeklinde açılmış olan hamurun üzerine yarım ay şeklinde ince bir tabaka halinde sürülür.
  5. hamurun diğer kısmı harç sürülen tarafın üstüne kapatılarak, harcın dışarıya akmaması için yarım ay şekline gelen çiböreğin kenarları bir tabakla yada kapatma tırtılı ile kesilir.
  6. hazırlanan çibörekler daha önce derin bir tencerede kızdırılmış (yaklaşık 2-3 su bardağı) yağa atılarak, her iki tarafı da hafif pembeleşecek şekilde kızartılır.

çiğböreğin bazı püf noktaları;
  • varsa şöyün kazanda ve kuvvetli bir ateşte pişirin
  • harcı biraz sulu olsa daha lezzetli olur, suyu akan çibörek makbuldür, bunun için de harca yarım çay bardağı suyu bir kere ilave etmek yerine yaptıkça, harcın suyunun azaldığını gördükçe su eklenirse çiböreklerin çoğu daha sulu olacaktır.
  • hamurlar açılırken bir birine yapışmaması için unlamak gerekir. çiböreğin yağ emip lezzetini kaybetmemesi için harç konulup kapatılmadan önce hamurun ununun silkelenmesi kızarırken az yağ emmesini ve lezzetli olmasını sağlar.
  • içine harç konulduktan sonra, bekletilmeden, mümkün olduğu kadar kısa sürede yağa atılıp kızartılmalıdır.
  • ayranla yenilmesi tavsiye olunur.
afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder